Ajándék bor – milyet válasszak?

ajándék bor

A bor közkedvelt ajándék férfiaknak. De egy üveg finom bornak a hölgyek is örülnek. Sőt, ha az ajándék borokat együtt fogyasztjátok el a Valentin napi vacsora mellé, az est további része garantáltan oldott hangulatban fog telni. De milyen legyen az az ajándék bor, hogy biztos ne csalódjon egyikőtök se?

Az ajándék bor választás szabályai

Az ajándék bort sose magadnak, hanem a megajándékozottnak válaszd! Ami Neked ízlik, nem biztos, hogy neki is ízleni fog.

Vedd figyelembe, mennyire bor-értő a megajándékozott!

Ha ritkán fogyaszt bort, menj biztosra, és válassz egy közkedvelt, könnyedebb fajtát. A fehér borok közül ilyen pl. chardonnay [ejtsd: sardöné] vagy olasz rizling. A vörösborok közül a kékfrankos vagy a cabernet savignon [ejtsd kaberné szavinyon] mindig jó választás.

Ha gyakran borozik, és sokszor mesél a bor élményeiről, érdemesebb valamilyen különleges tételt választani. Ez lehet valami különlegesebb fajta, mint pl. kéknyelű vagy a somlói juhfark, esetleg egy dűlőszelektált (egy szőlőterületről – dűlőről – szüretelt szőlőből készült) bor.

Válassz a földrajzi terület alapján! Ha a kedvesed gyakran mesél egy utazásról, vagy felemlegeti ifjúkora kedvenc helyét, nézz utána, milyen borokat termelnek a környéken. Az onnan származó borral nosztalgikus érzéseket kelthetsz benne, és még az is kiderül, mennyire figyelmes vagy.

Kérj bátran segítséget! A jobb borszaküzletekben szakképzett eladók dolgoznak. Ők kor, nem és személyiség jegyek alapján könnyedén ajánlanak Neked megfelelő bort. Viszont ha a próbálkozásodra csak csodálkozás a reakció, keress inkább egy másik borszaküzletet!

Ajándék bor férfiaknak

Férfiaknak ajándékba általában vörösbort szokás választani. Gyakori, hogy komoly, nagy vöröseket ajándékozunk, mint pl. Gere Kopar, vagy a Bock Syrah.

Ezek nem csak kiváló, hanem drága borok is. Nehéz azonban alkalmat találni az elfogyasztásukra. Az ember nem pattint „csak úgy” fel egy Kopart egy baráti beszélgetéshez, vagy az esti tojásrántottához.

kadarka
Ha nem emlékbe akarjuk adni a bort, hanem kellemes perceket szeretnénk szerezni vele, egy könnyedebb, de mégis férfias bort válasszunk. Ilyen például a vörösek közül a Mészáros Pál Kadarka.
De nyugodtan választhatunk fehér bort is férfiaknak. A fehér bor igazi jolly-joker, minden alkalomhoz és minden ételhez találunk megfelelőt közülük.

olasz rizling
A fehér borok között egy nagyon izgalmas, új felfedezés a Tomaj Badacsonyi Rózsakő – Olasz rizling – Kéknyelű a Borbély pincészettől. Ez egy sokrétű bor, szinte minden korty más-más meglepetést tartogat. Ráadásul a Rózsakőhöz, ami nem csak egy bor fajta, hanem a Badacsonyon lévő Kisfaludy ház mellett található asztalszerű bazalttömb neve is, egy szerelmi legenda is fűződik.
“Hogyha egy leány meg egy legény ráül a kőre, háttal a Balatonnak, egymás kezét fogva, még abban az évben egymáséi lesznek. De az is elég, ha a leány ül a kőre háttal a tónak, rágondol szerelmesére és felsóhajt. Akire gondol, annak a szíve érte fog dobogni.”

Ajándék bor nőknek

A hölgyek általában a könnyedebb borokat kedvelik. Válassz bátran egy virágos illatú, könnyed fehérbort, mint pl. a Mátrai Muscat Ottonel vagy Mátrai Tramini.

egri csillag bor
Ha a hölgy járatosabb a boros témában, biztosan értékelni fog egy üveg Egri csillagot. Ez az új fajta az Egri bikavér méltó párja. 2010-ben „találták fel” az egri borászok, hogy a borvidék kevésbé ismert fehérborait is bemutathassák.

Az édes borok is a hölgyek kedvencei. A nagy klasszikussal, a Tokaji Aszúval biztosan nem fogsz mellé. Egy szelet Eszterházi tortával méltó lezárása lehet a Valentin napi vacsorának is.

A szerzőről
Csernai Kata hobbi-szomelié, a Bor&Étel blog szerzője. Szeret vendégeket fogadni, és főzni rájuk. Kínosan ügyel arra, hogy az ételekhez a megfelelő borokat társítsa, hogy teljes legyen az íz-élmény. Blogjában ezeket a bor és étel párosításokat mutatja be, közérthetően és ínycsiklandóan.