Mióta ünnepeljük Magyarországon a Valentin-napot?

mióta ünnepeljük magyarországon a valentin napot

Manapság a Valentin-napról a legtöbb embernek a sok szívecske, apró ajándékok, esetleg a Valentin nap film jut eszébe. Sokan úgy gondolják, hogy a Valentin-nap egy teljesen új ünnep, amit az amerikaiaktól vettünk át. Pedig ha jobban megnézzük, hogy mióta ünnepeljük Magyarországon a Valentin napot lehet, hogy sokan meglepődnek!

Mióta ünnepeljük Magyarországon a Valentin-napot?

A Valentin-nap a mai formájában az 1990-es években vált népszerűvé Magyarországon. Pedig ez az ünnep, már évszázadok óta létezett nálunk is, rengeteg hagyománnyal, igaz akkor még Bálint-napnak hívták. Bálint-nap angolul Valentine’s day, innen ered a Valentin-nap kifejezés.

Bálint nap eredetileg egy keresztény ünnep, hiszen Szent Bálint legendája Magyarországon is ismert volt. Szent Bálint a szerelmesek, lelki betegek, és epilepsziával élők védőszentje. Például az epilepsziára hajlamosak gyakran viseltek a nyakukban bálintkeresztet vagy frászkeresztet, ami a betegség elűzésére szolgált. Különböző népi hagyományok kapcsolódtak a Bálint-naphoz, például ha ezen a napon hideg van, akkor jó lesz a termés, vagy hogy Bálint-napon választanak párt maguknak a verebek. Bálint-napi szokásokról bővebben itt tudsz olvasni.

A “kereskedelmi” Valentin nap az 1800-as években alakult ki, mikor február 14-én a szerelmesek megajándékozzák egymást, üdvözlő kártyákkal, virággal, csokival, köszönhetően a virágárusok, ajándék- és édességboltok hatalmas reklámkampányának.

Magyarországra a Magyar Virágkötők Szakmai Egyesülete vezette be a Valentin-napot 1990-ben, azzal a céllal, hogy népszerűsítsék a virágkultúrát és a tavasz várást. Később az ajándék- és édességboltok is fantáziát láttak benne, és egyre több termékkel jelentek meg Valentin-napra, és a Valentin-napi ajándékozás elterjedt Magyarországon is az 1990-es években. Ezért ma már egészen máshogy néz ki a Valentin-nap, mint évszázadokkal korábban.

Valentin-nap eredetéről és hogyan ünneplik a nagyvilágban a linkre kattintva tudsz olvasni.