Mióta ünnepeljük Magyarországon a Valentin-napot?
mióta ünnepeljük magyarországon a valentin napot

Manapság a Valentin-napról a legtöbb embernek a sok szívecske, apró ajándékok, esetleg a Valentin nap film jut eszébe. Sokan úgy gondolják, hogy a Valentin-nap egy teljesen új ünnep, amit az amerikaiaktól vettünk át. Pedig ha jobban megnézzük, hogy mióta ünnepeljük Magyarországon a Valentin napot lehet, hogy sokan meglepődnek!

Mióta ünnepeljük Magyarországon a Valentin-napot?

 

A Valentin-nap a mai formájában az 1990-es években vált népszerűvé Magyarországon. Pedig ez az ünnep, már évszázadok óta létezett nálunk is, rengeteg hagyománnyal, igaz akkor még Bálint-napnak hívták. Bálint-nap angolul Valentine’s day, innen ered a Valentin-nap kifejezés.

Bálint nap eredetileg egy keresztény ünnep, hiszen Szent Bálint legendája Magyarországon is ismert volt. Szent Bálint a szerelmesek, lelki betegek, és epilepsziával élők védőszentje. Például az epilepsziára hajlamosak gyakran viseltek a nyakukban bálintkeresztet vagy frászkeresztet, ami a betegség elűzésére szolgált. Különböző népi hagyományok kapcsolódtak a Bálint-naphoz, például ha ezen a napon hideg van, akkor jó lesz a termés, vagy hogy Bálint-napon választanak párt maguknak a verebek.

A “kereskedelmi” Valentin nap az 1800-as években alakult ki, mikor február 14-én a szerelmesek megajándékozzák egymást, üdvözlő kártyákkal, virággal, csokival, köszönhetően a virágárusok, ajándék- és édességboltok hatalmas reklámkampányának. Magyarországra ezek az ajándékozási szokások váltak népszerűvé az 1990-es években. Ezért ma már egészen máshogy néz ki a Valentin-nap, mint évszázadokkal korábban.

Kövesd a Valentin Nap Info-t
Facebook
Facebook
Pinterest
Pinterest
Google+
https://valentinnap.info/miota-unnepeljuk-magyarorszagon-valentin-napot/
Twitter
RSS