Bálint-napi népszokások

bálint napi népszokások

Bálint-napot már a középkorban is ünnepelték Magyarországon, és számos babona, és népszokás kötődött ehhez a naphoz. A Bálint-napi népszokások egy része kapcsolódott a szerelemhez, de voltak egyéb, például mezőgazdasággal kapcsolatos népszokások is. Összeszedtem a legérdekesebb Bálint-napi népszokásokat.

Bálint-napi népszokások

A cserszegtomaji gazdák Bálint-napkor megkerülik a birtokukat napkelte előtt, hogy a tolvajokat és a madarakat távol tartsák a szőlőtől.

Balatongyörökön attól remélik, hogy a tolvajok és a madarak elkerülik a földjüket, hogy a szőlő négy sarkán megmetszik a tőkéket.

A horvát néphit szerint a madarak ezen a napon tartják menyegzőjüket.

Szerelemmel kapcsolatos Bálint-napi népszokások

Több olyan Bálint-napi népszokás létezett, amelyik fiatal lányoknak adott segítséget ahhoz, hogy megtalálják, meghódítsák életük párját, vagy hogyan tartsák meg szerelmüket.

bálint napi szokások, szerelem

Ki lesz a férjem?

Ennek a kérdésnek a megválaszolására több módszer is létezett. Az egyik, hogy Bálint-nap előtti éjfélkor a temetőbe kellett menni, és a lányok ott meglátták jövendőbeli férjüket.

A másik ennél szimpatikusabb módszer, hogy a párnák alá babérlevelet kellett helyezni, és így álmukban megtudták ki lesz a jövendőbelijük.

Egy másik hiedelem szerint a madarak adtak választ arra vonatkozóan, hogy kinek milyen férje lesz. Ha Bálint-napon egy hajadon verebet lát, akkor szegény emberhez fog hozzá menni és nagyon boldog lesz. Ha egy tengelice repül át a hajadon lány felett, akkor ez azt jelenti, hogy tehetős férje lesz.

Hogyan bolondítsam magamba a leendő férjemet?

El kell fogyasztani egy kilenc magú almát, és a magokat a kiszemelt fiú zsebébe csempészni, aki ettől azonnal szerelembe esik.

Ha ez a módszer nem jön be, akkor a kiszemelt fiú lábnyomát a hóból vagy a sárból fel kell venni, és elásni a küszöb alá. Ez után már csak a házba kell csalogatni az illetőt, aki a küszöböt átlépve meg fogja kérni a lány kezét.

Macska is segíthet a szerelem fellobbantásában, ugyanis ha a lányos házhoz érkező legény lábához dörgölőzik a macska, azt jelenti, hogy a legény abba a házba fog nősülni.

bálint-napi népszokások, alma

 

Hány gyerekem lesz?

Bálint-napon erre a kérdésre is könnyen választ kaphatunk. Félbe kell vágni egy almát, és ahány magja van, annyi gyereke lesz a lányoknak.

Az egyik legegyszerűbb Bálint-napi hiedelem, hogy a reggeli szerelmes csók szerencsét hoz és ezen a napon nem szabad megsértődni vagy megharagudni.

Az örök szerelem titka

Ha egy szerelmes pár azt szeretné, hogy szerelmük örökké tartson, mindkettejük hajszálát bele kell sütni a tésztába, és közösen elfogyasztani.

Arról sajnos nincsen információ, hogy milyen hatékonysággal működnek ezek a Bálint-napi népszokások :-).

Nézd meg ezeket a Valentin-napi cikkeket is!
Hány nap van Valentin-napig?
hány nap van Valentin-napig

Várod már a Valentin-napot? Tudni szeretnéd hány nap van Valentin-napig 2022? Valentin-nap egy állandó dátumú ünnep, minden évben február 14-én Tovább

Valentin nap eredete és hagyományai
valentin-nap eredetei, hagyományai

Valentin napot ma szinte mindenki a szerelmesek ünnepeként tartja számon. Mi pontosan a Valentin nap eredete és milyen hagyományok kapcsolódnak Tovább

Valentin napi randi ötletek
valentin napi randi ötletek

Nem tudod milyen programot szervezz Valentin napra? Semmi pánik! Válogass a jobbnál jobb valentin napi randi ötletek közül és lepd Tovább

Szerelmes dalok – nem csak valentin napra
szerelmes dalok

Íme egy válogatás a legszebb szerelmes dalokból. Nem csak valentin napon jó hallgatni őket, hanem egész évben. Szerelmes dalok My Tovább