Hogyan válasszunk parfümöt ajándékba?

Hogyan válasszunk parfümöt ajándékba?

Egy megfelelően kiválasztott parfüm önbizalomnövelőként hathat legyen szó, hölgyekről vagy urakról.

Bőrünk illata nagyban befolyásolja a parfüm illatát megváltoztatva ezzel egy picit az alap illatot.  Ezért is fordulhat elő az, hogy barátnőnkön, ismerősünkön érzett és kedvelt illat rajtunk már esetleg más illathatást fejt ki.

A parfümöknél számtalan csoportosítással találkozhatunk, mely egyfajta kiindulópontot is adhat az illat kiválasztásához. Ilyenek az illatcsaládok, illatjegyek kategorizálása.

A legnagyobb és legrégibb illatcsoport a virágos illatok, melybe a női illatok legnagyobb része beletartozik. Ilyen például az orientális-virágos illatjegyekkel rendelkező Paco Rabanne-Olympea, Yves Saint Laurent-Black Opium vagy Calvin Klein-Euphoria női parfümök is, melyek kiválóan visszaadják a virágok aromáit. Az ezek és ezekhez hasonló illatjegyekkel rendelkező parfümöket korosztály nélkül bárki nyugodtan magáénak érezheti, mivel a virágos illatok aromái feledhetetlen illattal árasztják el viselőjüket.

virágos illatú parfüm

A természet szerelmesei által ihletett illatjegy a fás illatok, melyek  inkább a férfiakhoz köthetőek, bár dominánsabb hölgyek illattárában is megtalálhatóak ezen fás illatjegyek. A fás illatcsoportba a titokzatos szantálfa, a szárazabb cédrus és vetiver, valamint egzotikus balzsamokat párosítják az aromás és citrusos jegyekkel. A magabiztos, ambiciózus hölgyeknek kitűnő választás lehet a Giorgio Armani-Sí, vagy Thierry Mugler-Alien parfümjei, mivel az illatjegyek még erőteljesebbé, különlegesebbé teszik viselőjüket. A fás illatjegyű parfümök a férfiak nagy kedvencei, ezért is jó választás lehet például BVlgari-Man In Black, illetve Gucci-Guilty parfümje.

Az aromás illatok jegyei között a levendula, a kömény, a rozmaring, a zsálya és más intenzív fűszeres-fás növények találhatóak meg. Ezen illatjegyeket kombinálják gyakran citrusos és fűszeres jegyekkel, melyeket tipikusan a férfi illatok összetevői között találunk meg, mint például a Givenchy-Gentlement Absolute Only, vagy Carolina Herrera-212 parfümök.

A citrusféléket az egyik legrégibb alkotóelemként tartják számon a parfümtörténelemben. Aromájukat tartósítva parfüm jellegét alapvetően meghatározzák a mai napig. A női parfümökben virágokkal kombinálják a citrusos illatjegyeket, míg a férfi parfümökben a citrom, a bergamott, vagy más citrusos aromás jegyek fedezhetőek fel. Ennél a kategóriánál a férfiaknak jó választás lehet a Kenzo-Power, Calvin Klein-CK One, míg a hölgyeknél az örök sláger, a Dolce and Gabbana Light Blue parfümje.

A keleties illatok nagyon népszerűek a világszerte. Ezen illatoknál a fahéj, a szegfűszeg, a vanília és számos balzsamféle gondoskodik a varázsról. A keleties illatok főként a nők által kedveltek, leginkább téli, hűvösebb időre ajánlhatóak.

 

Elég nehéz lenne, illetve végtelen listát lehetne összeállítani a parfümökről, hiszen számtalan gyártó, számtalan márkát kínál, eltérő illatokkal.

A gyártók által forgalomba hozott parfümök képei, leírásai sok esetben már sugallják, hogy milyen beállítottságú, milyen korosztályhoz illő az adott illat, ami szintén egy jó kiindulási pont.

Alapvetően a legegyszerűbb módja a parfümválasztásnak, ha tudjuk, hogy párunk, vagy saját magunk az adott illatjegyekből melyiket szeretnénk leginkább magunkon viselni és egyszerűen abban kategóriában kell elsőként válogatni. Persze erre csak olyan helyen van lehetőség, ahol meg tudjuk szagolni az illatokat, és elegendő időnk van a válogatásra, ami azért lényeges, mert 3-4 illat után egyszerűen annyira keverednek az illatok, hogy már abban az illatban sem lennénk biztosak, amit napi rendszerességgel használunk.

parfümök

Egy parfüm kiválasztásánál figyelembe vehetjük azt is, hogy ez melyik évszakban történik.

Tavasszal a nyíló virágok frissességével áraszt el minket a természet, így ehhez hasonló illatkompozícióban is gondolkodhatunk.

A meleg, forró nyári napokon érdemesebb inkább hűsítő, citrusos illatoknál maradni, mivel az édes, émelyítő illatfelhőt nem biztos, hogy egész nap el tudjuk magunk körül viselni.  A citrusféléket az egyik legrégibb alkotóelemként tartják számon a parfümtörténelemben, népszerű illatjegy a nők és a férfiak körében egyaránt.

Az őszi-téli hónapokban jöhetnek a sokak által kedvelt bódítóan édes parfümök, melyek egyfajta melegséggel is eltöltenek a hűvösebb-hidegebb hónapokban.

Mi van olyankor, ha nincs időnk bemenni egy parfümériába és megvásárolni egy parfümöt?   Ilyen esetekben tökéletes választás az, ha otthon, kényelmes fotelünkben ülve megnyitjuk egy parfümök értékesítésével foglalkozó webáruház oldalát, ahol a kiszemelt parfümünk jellemzőit ismertetik is velünk és azokat sorban állás nélkül pár perc alatt meg tudjuk vásárolni.

A parfümökre a mai napig luxuscikként tekintünk, ezt az árak is tükrözik.

Vannak azonban alternatív lehetőségek is, ilyen például a Kimért Parfüm Webáruház kínálata, ahol ismert parfümök alternatív illatai közül választhatunk elérhető áron és nagyon jó minőségben.