Valentin-nap ciki vagy sem?

valentin nap ciki vagy sem

Valentin-nappal kapcsolatban eléggé megoszlanak a vélemények, van aki szereti és van aki nagyon utálja. A Valentin-nap ellenzők már odáig is elmentek,  hogy anti-valentin napokat is szoktak szervezni. A legtöbb kritika amiatt szokta érni a Valentin-napot, hogy egy amerikai ünnep majmolásáról van szó, és túlságosan elüzletiesedett.

Az igazság az, hogy Valentin-nap már évszázadok óta létezik Magyarországon, igaz a kezdetekben még Bálint-napnak nevezték. Bálint-nap Szent Bálintról (Valentin vagy Valentus) kapta a nevét, aki a szerelmesek, lelki betegek és epilepsziával élők védőszentje, tehát a Bálint-nap nem csak kizárólag a szerelmesek ünnepe, ahogy sokan gondolják, és rengeteg régi népszokás kapcsolódik hozzá.

Bálint-napi népszokások

Például a cserszegtomaji gazdák Bálint-napkor megkerülik a birtokukat napkelte előtt, hogy a tolvajokat és a madarakat távol tartsák a szőlőtől. Több olyan Bálint-napi népszokás is létezett, amelyik fiatal lányoknak adott segítséget ahhoz, hogy megtalálják, meghódítsák életük párját, vagy hogy megtartsák szerelmüket.

A lányok ha a párnák alá babérlevelet helyeztek,  álmukban megtudhatták ki lesz a jövendőbelijük.

Ha egy szerelmes pár azt szeretné, hogy szerelmük örökké tartson, mindkettejük hajszálát bele kell sütni a tésztába, és közösen elfogyasztani.

Nem tudom, mennyire működnek ezek a praktikák, de azt mindenképpen bizonyítják, hogy évszázados hagyományokról van szó, ami a Bálint-napot, Valentin-napot illeti.

Valentin-nap napjainkban

Persze manapság már máshogy ünnepeljük a Valentin-napot, nem ismerek senkit, aki babérlevelet tenne a párnája alá, sokkal inkább, hogy virággal, csokival, vacsorával próbál kedveskedni párjának. Erre szokták mondani, hogy a Valentin-nap elüzletiesedett, de nem ugyanez történt a karácsonnyal is? Mégsem tart senki anti-karácsonyt, hanem általában mindenki megünnepli, maximum az ajándék vásárlási versenyből igyekszik kivonni magát. Azért mert a kereskedők igyekeznek minél nagyobb hasznot húzni a Valentin-napból, nem az a megoldás, hogy nem veszünk tudomást a róla. Ne fosszuk meg magunkat az örömtől, a figyelmességnek mindenki örül,  és rengeteg módja van, hogy kifejezzük szeretetünket, nem csak drágán vásárolt ajándékkal. Nézz körül a saját kezűleg készíthető Valentin-napi ajándékok között!